Wednesday, September 18, 2013

Punca Susu Badan Kering dan Merundum


susu badan

Susu merumdum memang merisaukan semua mommies, Bila dah jadi macam tu mulalah search kat google cara jalan penyelesaiannya atau Tanya mak-mak kita apakah pertua yang bagus untuk menambahkan air susubadan. Kadang-kadang ada yang menjadi dan kadang-kadang hasilnya tak seberapa.

Susu merundum ata susu kering paling saya takutkan selepas bersalin. Alhamdulillah saya dapat menyusukan bayi sepenuhnya selepas bersalin tanpa bantuan susu formula. Hasilnya Bayi sihat,Kulit pun Cantik dan tak banyak meragam. Rahsia saya ada Set Penyusuan Shaklee, Susu badan jadi banyak dan pernuh zat untuk diberikan kepada bayi saya.. Sememangnya susu ibu banyak kepentingannya nak-nak bila bayi di sahkan terkena Jaundis..

Masa tu bertapa pentignya susu ibu ni. Set berpantang Shaklee juga amat membantu, buang  semua jamu dalam kamus hidup saya dengan menggantikan Set berpantang moden  Shaklee. Kenapa saya pilih set itu? Sebab..  boleh guna terus walaupun bayi terkena jaundis dan set berpantang itu juga boleh digunakan untuk menambahkan air susu badan kita agar susu badan tidak kering & merundum.Berbalik topic asal, Apakah punca utama Susu Badan merundum dan kering terus..

Punca Susu badan  Merundum / Kering

1. Pam yang tidak kerap
Tahukah anda, untuk hasilkan susu yang melimpah ruah, payudara perlu di rangsang (stimulate) sekerap 2 jam sekali. Jangan bosan dan putus asa perah susu atau pam susu walaupun hasil mula -mula adalah sedikit. Lebih kerap payudara di kosongkan, lebih banyak susu akan di hasilkan.

2. Period
Period menyebabkan darah keluar yang menyebabkan cecair akan hilang dari tubuh disebabkan 70% dari komponen darah merupakan air. Bila tubuh kekurangan cecair, maka susu akan mudah merudum.

3. Kurang makan dan minum
skip meals menjadikan tubuh ibu akan kekurangan nutrisi. kekurangan nutrisi menyebabkan tubuh ibu akan sukar menghasilkan susu. Pengambilan air juga penting. Air merupakan salah satu komponen utama susu ibu. Minum Sekurang-kurangnya 3L sehari bagi memudahkan penghasilan susu

4. Anak dah mula makan ‘solid’
Anak mula makan ‘solid’, secara automatik anak akan kurang menyusu. Oleh itu Ibu boleh kerapkan sesi pam, lebih kerap dari sebelum anak mula solid untuk memastikan bekalan susu tidak putus

5. Ibu Stress
Emosi ibu berkait rapat dengan penghasilan susu. Bila ibu gembira, hormon oxytocin akan terhasil dan seterusnya ia akan merangsang hormon prolaktin untuk menghasilkan susu. Jika ibu stress, hormon oxytocin kurang, penghasilan susu akan terbantut.


~ Tips untuk mengelakan susu merundum & kering~

Untuk dapatkan susu yang pekat, banyakkan makanan ber protein seperti ikan, daging dan ayam. Jika anda mencari supplement untuk bantu pekatkan susu, anda boleh dapat Energizing Soy Protein (ESP) Ia merupakan sumber protein yang tulen, bebas lemak dan bebas kolesterol dan juga melengkapkan keperluan protein dalam tubuh badan



Oppss.. Tunggu dulu.. jangan lepaskan peluang untuk dapatkan Produk ini!!. Setiap Pembelian produk Penyusuan dengan saya anda layak menerima FREE GIFT & SPECIAL HARGA & Pelbagai Promosi.. Tawaran ini hanya dikedai saya sahaja dan mungkin anda tidak dapat ditempat lain.So rugilah anda lepaskan peluang ini..






Hot Product